reklamlar

haberler

manşet haberler

Personel Gazete Sağlık Personeli PersonelSaglik.NET

19 Şubat 2017 Pazar

Hemşirelerin Zorunlu Stajda İstedikleri Oldu

İSTANBUL Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) Hemşirelik Lisans Tamamlama Programı'na kayıt yaptırıp açıktan öğrenim gören 1000 hemşireye, çalıştıkları hastaneler yerine sadece İstanbul'da staj yapma zorunluluğu kaldırıldı. Öğrenciler, yaşadıkları kentte ve çalıştıkları hastanelerde staj yapabilecek. Yüksek öğretim Kurulu (YÖK) ile Sağlık Bakanlığı arasında yapılan işbirliği ve yönetmelik değişikliği ile 26 Kasım 2014'te ön lisans mezunu sağlık çalışanlarına 'lisans mezunu' olma olanağı sağlandı. Bu olanak çerçevesinde, 2015 yılının güz döneminde İstanbul Üniversitesi Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (AUZEF) Hemşirelik Lisans Tamamlama Programı'na 1000 hemşire kayıt yaptırdı. Erzurum Atatürk, Malatya İnönü ve Samsun 19 Mayıs Üniversitesi gibi yüksek öğrenim kurumları da çok sayıda öğrenciyi kabul etti.


ÖĞRENCİLER TEPKİ GÖSTERDİ


Yaklaşık 1.5 yıldır AUZEF'te açıktan eğitim gören öğrenciler, 4 Ocak'ta yayınlanan AUZEF Hemşirelik Lisans Tamamlama Programı Klinik Uygulama (Staj) Rehberi ile şaşkınlık yaşadı. Klinik Uygulama (Staj) Koordinatörü Prof. Dr. Aytolan Yıldırım imzasıyla yayınlanan rehberde, bölümde uygulanan 20 günlük staj görevinin yalnızca İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağlı Çapa ve Cerrahpaşa Hastanesi'nde yapılabileceği belirtildi. Öğrenciler bu karara tepki gösterip, Malatya, Erzurum ve Samsun'daki öğrencilerin çalıştıkları kurumlarda staj yapabildiğini belirterek, AUZEF'e başvurarak sorunun çözülmesini istedi. Adana'daki Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde çalışan 26 yıllık hemşire Şerife Poçulu Tekin de, mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.


İSTANBUL ŞARTI KALDIRILDI


Sorunun basına yansıması ardından İstanbul Üniversitesi AUZEF öğrencilerin istemini kabul etti. AUZEF Hemşirelik Lisans Tamamlama Programı Klinik Uygulama Rehberi'nde İstanbul'daki staj zorunluluğu kaldırılarak "Öğrenciler klinik uygulamalarını, ikamet ettikleri ilde bulunan Sağlık Bakanlığı Eğitim-Araştırma Hastanesi ya da Üniversite Hastanesi'nde yapabilir. Öğrenci, Eğitim-Araştırma Hastanesi ya da Üniversite Hastanesi'nde çalışıyorsa klinik uygulamasını kendi çalıştığı kurumda yapabilir ancak çalıştığı birim ya da servis dışında yapması zorunludur" ifadesi eklendi.

10 Şubat 2017 Cuma

Günübirlik ev kiralayanlara kimlik zorunluğu geldi!

678 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında, günübirlik ev kiralayanlara da kimlik bildirimi zorunlu hale getirildi. Buna göre, 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu'nun ikinci maddesinin birinci fıkrasına, 'bekar odaları' ibaresinden sonra gelmek üzere 'günübirlik kiralanan evler' ibaresi eklendi. Yapılan düzenleme uyarınca ilgili kanunun ikinci maddesinde yer verilen özel veya resmi her türlü konaklama tesisine, tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutma, genel kolluk kuvvetlerinin bilgisayar terminallerine bağlanarak mevcut bilgi, belge ve kayıtları genel kolluk kuvvetlerine anlık olarak bildirme zorunluluğu getirilmiş oldu.

"GENÇLER UYUŞTURUCU KULLANIMI İÇİN KİRALIYORDU"

Getirilen zorunluluk üzerine İzmir'de hizmet veren otel ve pansiyon sahipler de işletmelerini kayıt altına aldırmak için harekete geçti. Özellikle Alsancak civarında bulunan günübirlik kiralanan evlerin sahipleri de kayıt alma konusunda rahat nefes aldı. Henüz kaydı olmayan işletmeciler ise uygun şartların tesisi için girişimde bulunurken kayıt olmak için de kolluk kuvvetlerine başvurulara başladı. Günübirlik kiralık evlerle ilgili uzun süredir sıkıntı yaşadıklarını ve bir çok yere şikayetlerini ilettiklerini belirten İzmir Otelciler Pansiyon ve İşçileri Odası Başkanı Mehmet Gönen, yeni uygulama ile sektörlerinde meydana gelecek değişimi anlattı. Gönen, "Kayıtsız çalışan evlerin birçoğu ahlaki olmayan işler için kullanıldığını defalarca dile getirdi. Kaçak olarak kiraya verilen bu evlerde düşünebileceğiniz her şey olabiliyordu. Gençlerin uyuşturucu kullanımı amacıyla kiraladığı, sıklıkla aldığımız duyumlar arasındaydı" dedi.

2 BİN 100 KAÇAK EV SAVCILIĞA BİLDİRİLDİ

Karaname çıkmadan önce günlük hatta saatlik kiralanan bu evlerin emniyette kaydının olmadığını belirten Gönen, "Günlük 80 ila 100 liradan kiralanıyorlar. Bu konuda Cumhurbaşkanlığı'na, Başbakanlığ'a, bakanlıklara, belediyelere, emniyete kadar her sorumlu kuruma ihbar dilekçeleri yazdık, dosyalar hazırlayıp gönderdik. Bugüne kadar tespit edilen 2 bin 100 kaçak çalışan evi savcılığa bildirmiştik " dedi.

KAÇAK EVLERE CAYDIRICI CEZALAR

Hala bu işi kaçak yapmaya kalkanları ise caydırıcı cezalar beklediğini dile getiren Gönen, "Yapılan düzenlemede, Kimlik Bildirme Kanunu'ndaki adı geçen özel veya resmi konaklama yerleri sorumlu işleticileri, bu yerlerde ücretli veya ücretsiz, gündüz veya gece, yatacak yer gösterdikleri yerli veya yabancı herkesin kimlik ve geliş-ayrılış kayıtlarını, örneğine ve usulüne uygun şekilde günü gününe tutmak, genel kolluk örgütlerinin her an incelemelerine hazır bulundurmak zorunda. Genel kolluk kuvvetlerinin terminallerine bağlanmayanlara 10 bin lira, anlık veri göndermeyen veya gerçeğe aykırı kayıt tutanlara 5 bin lira idari para cezası kesilecek. Bunların tekrarı halinde ise işletme ruhsatları iptal edilecek" dedi.

BİNADAKİ DİĞER KAT MALİKLERİNİN ONAYI GEREK

Günlük kiralık ev işletmeciliği yapan firma sahibinin öncelikle bağlı bulunduğu belediyeye beyanda bulunması ve müsaade alması gerekiyor. Bu izin önce işletme sahibinin esnaf odasına kayıt olması, vergi açılışı yaptırması ve günlük kiralık ev hizmeti sunduğu dairelerin iskanlı bir binada olması gerekiyor. Ayrıca ticari bir işletme gibi işlem görecek olan bu dairenin bulunduğu binadaki tüm kat maliklerinin oy birliği ile sizin orada bir işletme açmanıza izin vermiş olması gerekiyor. Bu kuralları yerine getirmeyen işletmelere de büyük yükümlülükler getiriliyor. 5-10 bin liraya varan cezalar verilmekte. Haksız rekabet yaratan bu kuruluşların tarihi geçirmeden odamıza kayıt yaptırmaları gerekmektedir" dedi.

Haberdata.com Güncel Son Dakika Haberleri